Elma Maaskant | Color Manifestor

Ondernemen en vrijheid

Jun 19, 2023

Vandaag deel ik een klein stukje van mijn ondernemersavontuur. We hebben het over meer dan twee decennia van vallen, opstaan, leren, groeien en, ja, keihard werken.

Cadéco, mijn bloemenwinkel

Het verhaal begint meer dan 20 jaar geleden, toen ik besloot dat ik niet voor een baas kon werken. Een vonk van rebellie? Een drang naar vrijheid? Geen idee, ik dacht daar toen nog niet echt over na. Wat ik wel weet, is dat ik vervolgens in het diepe sprong en mijn eigen bloemenwinkel opende.

Een bloemenwinkel, denk je misschien, dat klinkt toch als een droom? In zekere zin was het dat ook, maar wajo, wat was het hard werken! Zeven jaar lang, dag in dag uit, geen idee wat ik eigenlijk aan het doen was. Als ik nu terugkijk, denk ik vaak: "Hoe heb ik dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen?" Niet alleen het harde werken, want ik hou van hard werken. Maar ik deed alles alleen. Ik had nog nooit van business coaches gehoord, was altijd bang dat ik te duur was en vond het lastig om vertegenwoordigers af te wimpelen. Ik kon met mijn vragen bij niemand terecht, dus ik deed maar wat. 
Het was de leukste, meest leerzame school ever. 


Studio Creative, mijn fotostudio

Fotograferen deed ik al vanaf mijn 12e, ik ging altijd de natuur in of ik zat urenlang in de dierentuin. Het was een droom om daar ooit mijn geld mee te verdienen. 
Mijn passie voor portretfotografie begon toen ik nog in de bloemenwinkel zat. Eerst in de winkel zelf en daarna in het magazijn was ik ondertussen bezig met mijn eigen kleine fotostudio. Toen ik de bloemenwinkel uiteindelijk verkocht, besloot ik me volledig op de fotografie te storten. Ik vond een nieuw thuis voor mijn studio in het pand ernaast in Alphen aan den Rijn.
Na een paar jaar trok ik naar een grotere locatie, een loods in Nieuw-Vennep, en uiteindelijk verhuisde ik naar Noordwijkerhout. Verhuizen wordt ook bijna een rode draad in mijn leven haha. 

In de fotostudio had ik zo'n 15 verschillende achtergronden waar ik bekendheid mee kreeg. Het was echt fantastisch om met al die verschillende settings te kunnen spelen en zoveel creativiteit in mijn werk te kunnen stoppen. Maar daar hield het niet op. Naast het nemen van de foto's, deed ik ook de visagie en het haar voor de dames. Dit aspect van mijn werk gaf uiteindelijk de inspiratie en de basis voor het volgende hoofdstuk in mijn ondernemersreis.
 

Creative Cosmetics, mijn cosmeticabedrijf

En dan zijn we hier, meer dan twintig jaar later, bij mijn huidige bedrijf, een cosmeticabedrijf. Weer een nieuwe branche, weer nieuwe uitdagingen, en nog steeds - je raadt het al - hard werken.
Dus daar heb je het, mijn ondernemersreis in een notendop. Het pad van vrijheid? Wel, laten we zeggen dat ik die vrijheid in het begin misschien niet helemaal goed had begrepen. Maar ik heb onderweg wel veel geleerd.

Vrijheid en ondernemerschap, twee woorden die we vaak in één adem noemen. Maar bij mij is dat dus lang niet altijd zo. Ja, er zijn momenten van vrijheid, zoals mijn eigen schema kunnen bepalen en mijn bedrijf inrichten zoals jij dat wilt. Maar er zijn ook momenten dat ik me afvraag: "Uh, waar is mijn vrijheid naartoe?"

 

De Vrijheid in Mijn Hoofd

Het ondernemerschap heeft me doen inzien dat vrijheid niet alleen gaat over het indelen van mijn eigen tijd of het op mijn manier inrichten van mijn business. Het gaat ook, en misschien wel vooral, over de vrijheid in mijn hoofd. Ondanks alle uitdagingen en hard werken, geeft ondernemen mij een gevoel van vrijheid dat ik nergens anders zou kunnen vinden. Het is de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, om mijn eigen pad te kiezen, om mijn eigen dromen na te jagen. Het is de vrijheid om te falen, te leren, en weer op te staan. Het is de vrijheid om te zijn wie ik ben, om te doen wat ik liefheb en om mijn leven te leiden op mijn eigen voorwaarden.

Ja, ondernemerschap is voor mij hard werken. Maar het is ook vrijheid, groei, passie en vervulling. En ondanks de ups en downs, de successen en mislukkingen, zou ik het niet anders willen.

DOWNLOAD  GRATIS 'DE MAGIE VAN KLEUR'

En ontdek de diepere betekenissen en vibes achter verschillende kleuren en ontvang wekelijks EXTRA kleurige inspiratie. 

Check snel je mailbox!